Simulări și realități

Acum că s-a mai liniștit vâltoarea comentariilor mai mult sau mai puțin obiective în jurul importanței, valorii sau învățămintelor ce le putem trage din simulările examenelor pe care le parcurg elevii, poate a venit timpul, pentru cei interesați și pregătiți să se uite la toate aspectele și implicațiile de dincolo de generalizări pripite și de vânătoarea de vinovății, să ne uităm puțin, în interesul misiunii noastre întru învățare a copiilor,  la ce se spune în unele dintre analizele făcute de cei ce au studiat fenomenul.

Întrebarea cheie este: cum separăm adevărul de zgomot? Trebuie să ne punem aceeași întrebare cu privire la rezultatele examenelor simulate. Pe măsură ce intrăm în “sezonul simulărilor”, ar trebui să fim deosebit de atenți la problema corelației/cauzalității. Scopul simulărilor  este de a afla ce știu sau nu știu elevii, ce pot sau nu pot face și de a afla ce trebuie să fac în continuare, ca răspuns la performanțele lor. A face inferențe valide este numele acestui joc și este mult mai greu decât pare. Imaginați-vă: un elev răspunde la o întrebare “descrie” cu un răspuns de un rând, când ar trebui să scrie un paragraf sau două detaliate. Ce ar trebui să înțelegem din asta în calitate de profesor al lor?

Au înțeles greșit cantitatea de detalii necesară?

Au lacune în cunoștințe?

Înțelegerea lor este exactă, dar superficială?

Au ghicit pur și simplu răspunsul corect, fără să îl știe cu adevărat?

Răspunsul lor este doar o regurgitare de pe o foaie de recapitulare?

Fără un răspuns precis la aceste întrebări (și nu numai), următoarea noastră mișcare ar putea să nu aibă niciun impact. Deci, ce ar trebui să facem? Ei bine, să ne uităm la răspunsurile întregii clase:

Mai sunt mulți alți elevi care se luptă în mod similar la această întrebare?

Au și alți elevi probleme cu aceeași “abilitate” de examen, de exemplu, evaluează în loc să descrie?

Au rămas cu toții în criză de timp?

https://hwrkmagazine.co.uk/why-making-sense-of-mock-results-isnt-easy/

 

Deși nicio componentă unică a sesiunii de examinare simulată nu a fost identificată ca având un efect asupra performanței elevilor la examen, un pachet de componente care implică discuții, evaluarea și corectarea unui eșantion de răspuns la  întrebări de examen simulat a produs performanțe superioare față de simpla punere la dispoziția elevilor a unor copii ale materialelor de studiu.

În plus, analizele de regresie liniară multiplă au indicat că prezența la simularea examenului   a fost semnificativ predictivă atât pentru rezultatele individuale la examen, cât și pentru nota finală.

https://kuscholarworks.ku.edu/bitstream/handle/1808/6937/Dotson_ku_0099D_11010_DATA_1.pdf;sequence=1

 

Într-un studiu privind simulările de examene  cercetătorii au descoperit că elevii care au participat la testul-simulare  după o perioadă de recapitulare au avut rezultate mai bune la examenul final decât cei care nu au participat la simulare și au petrecut tot timpul repetând.

https://www.coursehero.com/file/24469229/Roediger-Karpicke-2006-PsychScipdf/

 

Zece motive pentru a recapitula pentru simulări de examene

https://www.studentnavigator.co.uk/ten-reasons-to-revise-for-mock-exams/

 

Pe baza concluziilor acestui studiu, s-a recomandat ca examenele simulate să devină obligatorii pentru toți candidații , deoarece au capacitatea de a prezice notele lor la WASSCE (echivalentul de bacalaureat pentru țările din Africa de vest).

https://www.researchgate.net/publication/316202795_Predictive_Validity_of_Mathematics_Mock_Examination_Results_of_Senior_and_Junior_High_School_Students’_Performance_in_WASSCE_and_BECE_in_Ghana

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *