Din ce în ce mai multe țări interzic telefoanele mobile la lecții

“Printr-o nouă directivă, Marea Britanie interzice și ea telefoanele mobile și alte dispozitive mobile în viața școlară de zi cu zi. Olanda face același lucru de la începutul anului 2024. Franța și Italia interzic de mult timp telefoanele mobile. Și în Germania, apelurile pentru o regândire a utilizării telefoanelor mobile la lecții și în școli au devenit mai puternice după studiul PISA 2022. Dar cum anume sunt puse în aplicare interdicțiile privind telefoanele mobile în străinătate?”

Sandra Holmes (pentru Deutsches Schulportal, link la sfârșit) oferă o imagine de ansamblu.

 

Franța: Telefoanele mobile au fost interzise în timpul pauzelor din 2018

În Franța este în vigoare în școli din 2010 interzicerea telefoanelor mobile. Inițial, utilizarea telefoanelor mobile a fost interzisă doar în timpul orelor de curs. În 2018, Adunarea Națională a Franței a decis că utilizarea dispozitivelor cu acces la internet în timpul pauzelor și în timpul activităților școlare din afara clădirii școlii nu mai este permisă. Reglementările se aplică în instituțiile preșcolare (Écoles maternelles), în școlile primare și în școlile secundare. Doar liceele (lycées) sunt exceptate de la interdicție. În acest fel, copiii cu vârste cuprinse între trei și 15 ani ar trebui să se poată concentra mai bine asupra învățării și, de asemenea, să fie protejați de hărțuirea cibernetică în timpul pauzelor și de conținuturile dăunătoare pentru tineri. În cazul unor încălcări, profesorii pot confisca temporar dispozitivele.

 

Olanda: Interzicerea telefoanelor mobile se aplică din ianuarie 2024

În Olanda Se va interzice folosirea telefoanelor mobile în școlile secundare de la începutul anului. Telefoanele inteligente nu mai sunt deja permise în sala de clasă. Ministerul Educației a anunțat la sfârșitul anului 2023 că nu este vorba de o interdicție legală, ci de o “recomandare fermă”. Începând cu anul școlar 2024/25, directiva se va aplica și în școlile primare și speciale. Cu toate acestea, vor exista în continuare excepții. Școlile pot decide singure când are sens să folosească smartphone-uri în clasă, de exemplu atunci când este vorba de subiectul Cunoașterea mediilor de informare. Copiii care beneficiază de dispozitive mobile din cauza unor limitări fizice sau mentale pot, de asemenea, să continue să le folosească. Potrivit ministrului liberal-conservator de atunci al învățământului primar și secundar, Mariëlle Paul (VVD), scopul este de a crea un mediu în care elevii se pot concentra mai bine, iar profesorii pot preda eficient.

 

Italia: Vechea interdicție a fost înăsprită

În Italia există o interdicție privind telefoanele mobile din 2007, deși aceasta a fost temporar relaxată în 2017. După schimbarea guvernului din 2022, interdicția a fost înăsprită printr-o circulară a noului ministru al educației Giuseppe Valditara (Lega Nord). În consecință, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs este acum din nou interzisă. Motivul: Utilizarea telefoanelor mobile nu numai că distrage atenția de la învățare, dar arată și o lipsă de respect față de profesori. Interdicția ar trebui să contribuie la restabilirea autorității acestora. Cu toate acestea, există și excepții în școlile italiene: profesorii pot permite utilizarea smartphone-urilor și a laptopurilor dacă aceasta servește unor scopuri educaționale. În prezent, nu există sancțiuni împotriva școlilor care nu respectă liniile directoare. Conducerea școlii dorește să decidă singură cum să gestioneze telefoanele mobile etc. în clasă.

 

Marea Britanie: O nouă directivă urmărește să protejeze mai bine elevii

În Marea Britanie se discută despre interzicerea telefoanelor mobile în școli începând cu octombrie 2023. Acum, guvernul conservator are din februarie 2024 un Ghid, care are ca scop să încurajeze școlile să interzică în mod uniform utilizarea smartphone-urilor în clasă și în timpul pauzelor. În acest fel, guvernul dorește să întărească poziția profesorilor și să protejeze elevii de distragerea atenției și să asigure protejarea și îmbunătățirea comportamentului lor. Ministrul educației, Gillian Keegan,  a subliniat că acesta nu este încă un proiect de lege și că fiecare școală poate găsi modalități de a pune în aplicare liniile directoare care i se potrivesc.

 

De fapt, regulile din orientări nu sunt obligatorii. În practică, probabil că nu se vor schimba prea multe, deoarece, potrivit platformei britanice de sondaj “teacher tap”, 80% dintre școli interzic oricum deja telefoanele mobile.

 

În alte țări europene, interzicerea telefoanelor mobile în școli este controversată. În Spania, unele dintre regiunile autonome au optat în mod legal pentru o interdicție totală, în timp ce altele adoptă o abordare mai permisivă. În Austria, sindicatul profesorilor a cerut interzicerea telefoanelor mobile. Ministerul Educației are un punct de vedere diferit. Acesta vede digitalizarea ca pe o oportunitate și dorește să lase la latitudinea școlilor să decidă cum să folosească smartphone-urile și inteligența artificială în cadrul lecțiilor. În Danemarca, majoritatea covârșitoare a școlilor au adoptat propria politică privind telefoanele mobile.

 

O interdicție uniformă de a lua telefoane mobile nu este planificată nici în Germania. Acest lucru ar interfera prea mult cu drepturile personale și de proprietate ale individului. Din cauza structurii federale a sistemului de învățământ german, o reglementare cuprinzătoare uniformă a utilizării telefoanelor mobile în timpul lecțiilor și pe terenul de joacă nu este oricum posibilă dar școlile au această opțiune.

 

https://deutsches-schulportal.de/schulkultur/immer-mehr-laender-verbannen-das-handy-aus-dem-unterricht/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *